Vuoden 2022 Suomalainen kieliteko -tunnustuspalkinto myönnettiin Suomen sanataideopetuksen seuralle.
Viime vuosina on kannettu runsaasti huolta suomalaisten luku- ja kirjoitustaidosta niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin ja niin Suomessa syntyneiden kuin maahan tulleidenkin osalta. Suomen sanataideopetuksen seura on tehnyt valtakunnallista, monipuolista työtä eri-ikäisten ihmisten luku- ja kirjoitustaidon puolesta eri puolilla maata. Yhdistys koordinoi sanataidekoulujen työtä kaikkialla Suomessa ja on osallistunut mm. Kansallisen lukutaitostrategian laatimiseen (julkaistu vuonna 2021) sekä ollut keskeisesti mukana OKM:n Lukutaitofoorumissa ja Lukuliikkeessä.
Sanataide kehittää lukemisen, kirjoittamisen ja kielenkäytön taitoja monipuolisesti. Monilukutaito eli taito lukea, tulkita, arvioida ja tuottaa erilaisia tekstejä, niin kirjallisia, suullisia, kuvallisia, visuaalisia kuin audiovisuaalisiakin, kehittyy. Suomen sanataideopetuksen seura edistää sanataiteen tuntemusta ja asemaa. Seura kehittää valtakunnallisesti taiteen perusopetuksen osana olevaa sanataideopetusta ja siihen liittyvää harrastustoimintaa. Seura myös kouluttaa sanataideopettajia.
Suomen kielen oppiminen on aivan keskeinen osa maahan tulleiden kotiutumista. Kirjoittamalla, puhumalla, lukemalla ja erilaisia draaman keinoja käyttäen kielitaito kehittyy vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Samalla on mahdollisuus käsitellä omia tunteita ja kokemuksia. Sanataideopetus tarjoaa tähän kaikkeen monipuoliset mahdollisuudet, ja Suomen sanataideopetuksen seura tukee paikallisia toimijoita ja huolehtii, että tällainen toiminta toteutuu eri puolilla maatamme. Viime aikoina tämä on ollut erityisen tärkeää.
Sanataiteen menetelmiä voidaan hyödyntää, kun halutaan tarjota tukea kouluille, päiväkodeille, perhe- ja nuorisotoimintaan, maahanmuuttajatoimintaan sekä erilaisiin sosiaali- ja hyvinvointipalveluihin. Sanataidekasvattajat tietävät, kuinka lukemisesta ja kirjoittamisesta tehdään hauskaa, palkitsevaa ja saavutettavaa. Sanataideopettajilla on ratkaisu lukuintoon ja kirjoitusmotivaatioon liittyviin ongelmiin.
Suomen sanataideopetuksen seura on perustettu vuonna 2003. Se toimii pääasiassa vapaaehtoistyön voimin; seuran hallituksen jäsenet hoitavat seuran asioita oman työnsä ohessa.
Vuonna 2021 Suomen sanataideopetuksen seurassa oli 88 jäsentä, joista yhteisöjäseniä oli 22. Sanataideopetuksen seura on Taiteen perusopetusliitto TPO ry:n jäsen. Seuran hallinnosta ja taloudesta vastaa 7-jäseninen hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Tiina Åhlgren. Seuran kotipaikka on Kirkkonummi ja toimialueena koko Suomi.
Sanataideopetuksen seuran sääntöjen mukaan tarkoituksena on edistää sanataiteen ja erityisesti sen opetuksen tuntemusta ja sisältöjä sekä kehittää valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti lasten, nuorten ja aikuisten sanataiteen lakisääteistä perusopetusta, muuta sanataiteen opetusta ja ohjaustoimintaa sekä luoda edellytyksiä sanataiteen harrastustoiminnalle.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää koulutus- ja kehittämistilaisuuksia, harjoittaa tutkimus-, tiedotus- ja alaan liittyvää julkaisutoimintaa, tekee aloitteita viranomaisille ja on yhteistyössä muiden taiteen perusopetusta antavien ja taideharrastusta edistävien järjestöjen kanssa sekä erityisesti sanataiteen alalla toimivien yhteisöjen kanssa.
Viime vuosina on keskitetty erityisesti vaikuttamistyöhön: Seura on pyrkinyt edistämään sanataideopettajan koulutuksen käynnistämistä, sillä kirjallisuus on maassamme ainoa taiteenala, jossa ei voi valmistua korkeakoulusta taidekasvattajaksi. Päätoimisia sanataideopettajia on vain kahdessa suomenkielisessä ja yhdessä ruotsinkielisessä sanataidekoulussa. Muutoin opetus on pääasiassa projektiluontoista ja toimii silloin tällöin saatavien apurahojen avulla. Rahoituksen saaminen on hankalaa, sillä sanataide ei yleensä sisälly rahoittajien tukemiin aloihin.
Helsingin Suomalainen Klubi haluaa kannustaa ja tukea Suomen sanataideopetuksen seuraa toiminnassa luku- ja kirjoitustaidon sekä suomen kielen taidon edistämiseksi ja lahjoitti seuralle 5000 euron suuruisen tunnustuspalkinnon.
Kuvia palkintotilaisuudesta 16.11.2022